Medvehagyma receptek

Medvehagyma lé: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.

Medvehagyma pesto:



Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Tehetünk hozzá apróra darált kesudiót, vagy fenyőmagot vagy napraforgómagot. Citromlével ízesíthetjük.Én tettem hozzá egy csöpp cukrot, hogy ne legyen olyan vad íze. Jól zárható üvegbe tegyük, hûtõszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!

Fûszerként: a friss medvehagyma-leveleket apróra vágjuk, mint a metélõhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk.

Medvehagyma krémleves:



A medvehagymát apró csíkokra vágjuk és vízben feltesszük főni. Ahogy forr a víz (nem kell agyonfőzni) a medvehagyma csíkokat 90 %-ban kivesszük, és egy kis lével együtt botmixerrel összeturmixoljuk. Visszaöntjük a lébe, felforraljuk, majd sózzuk, és egy kis vegamix ételízesítőt teszünk bele. Egy kis tejbe keverünk egy kis lisztet csomómentesre, vagy keményítőt, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Összekeverjük, és már kész is. Reszelt sajttal tálaljuk (lehet hozzá még pirított kenyérkockákat is adni.)

Medvehagyma-eszencia: az apróra vágott leveleket vagy hagymafejeket lazán üvegbe töltjük, 38-40%-os gabonapálinkával vagy egyéb házilag fõzött pálinkával felöntjük és 14 napig melegen (a napon vagy kályha közelében) tartjuk.

Medvehagyma-bor: az apróra vágott levelekbõl egy maréknyit, kb. 1/4 liter fehérborban rövid ideig felforralunk. ízlés szerint mézzel vagy sziruppal édesítjük és napközben apránként kortyolunk az így nyert borpárlatból.

Medvehagymás pogácsa:



Hozzávalók:
magok (szezámmag, tökmag, szotyola, mandula, lenmag ... stb.)
60 dkg liszt, 1 rama margarin, 1 kávéskanál só, 1 pohár tejföl, 2 tojás sárgája, 1/2 dl tej, 3-5 dkg élesztő (és még annyi tej, amennyit felvesz), medvehagyma levél összevágva.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedagasztjuk, majd beletesszük a medvehagyma darabokat. (lehet teljes kiőrlésű lisztből készíteni, mint ahogy a képen is van),úgy egészségesebb. A tésztát 1 óra hosszat meleg helyen kelesztjük. Majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra, késsel négyzetrácsokra vágjuk (de lehet pogácsaszaggatóval is), megkenjük tojással, és rászórjuk a magokat. Sütőben megsütjük.

Tea: friss aprított (evõkanál) vagy szárított levélbõl ( evõkanál) leforrázni - étkezés elõtt fél órával fogyasztani naponta.

Fûszerolaj: Kis apróra vágott medvehagyma leveleket teszünk étolajba, vagy extraszűz olívaolajba, egy-két hétig érleljük, majd felhasználhatjuk.

Medvehagymás vaj:



2 csomag vaj kell hozzá. Mindkét vajat kissé megolvasztjuk (nem telejsen, csak hogy lágy legyen) és az egyik felébe belekeverjük az összevágott medvehagyma darabkákat. Egy zsírpapírra rákenjük a sima vajat, rá a medvehagymás vajat, majd feltekerjük az egészet, mint a keksztekercset. Hűtőben megdermesztjük, és hidegen szeleteljük. Kenyérhez, zsemléhez, kiflihez nagyon fincsi.



Címkék: medvehagyma, medvehagyma receptek, medvehagymás ételek, medvehagyma lelőhelyek, medvehagyma tartósítása, medvehagyma gyógyhatásai, hatásai, sásihagyma, poszhagyma






Minden jog fenntartva  © Az oldal tartalma sem részben sem egészben nem másolható